Doğa Harikası Dalyan Hakkında Bilgiler

Hem denizi hem de gölle bütünleşmiş bir doğa harikası Dalyan. Adını doğal kanallar üzerinde yüzyıllardır yapılan dalyan balıkçılığından alan Dalyan Kaunos antik kentinin yanı sıra soyu tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının rastlandığı son kumsallardan biri doğal İztuzu kumsallarıyla da bir cennet. Dalyan deniz kenarında değil ama hem denizi hem de gölleri var… Labirenti andıran kanallarda doyumsuz tekne gezileri de doğayla baş başa koylarda deniz keyfi de Dalyan’da… Mavi yengeçlerin sığınağı da olan Dalyan deltası kuş gözlemcilerinin de en favori alanlarından biri. Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan karabatak küçük karabatak Macar ördeği sakarmeke sukuşu denizkuşu gibi altında olan pek çok kuşu burada görebilirsiniz.

Delikli Ada
Dalyan’ın Akdeniz’le buluşma yerindeki “Delikli Ada” da mutlaka görülecek yerler arasında. Adını ortasındaki delikten almış. Üzerinde deniz fenerleri olan adanın koylarında kanala giremeyen yatlar demirliyor. Ada Dalyan’a dalgakıran bekçilik görevi yapıyor.


İztuzu Plajı
Bir tarafı tatlısu diğeri Akdeniz olan İztuzu kumsalının bir benzeri yok. Dağlardan başlayıp Dalyan Deltası’nın ağzını kapatan plajın kumları altın rengi ve incecik. Deniz ise kristal berraklığında. Dalyan’a 12 km. uzaklıktaki İztuzu Plajı Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan kanalın ağzından başlayarak 5400 metre boyunca uzanıyor. Sahilde soyunma kabinleri dışında hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Kaplumbağaları rahatsız etmemek için hava karardıktan sonra sahile inmek yasak. Ayrıca yumurtalara zarar verilmemesi için kumsala köpek gibi hayvanları getirilmesine ve işaretli yerlere şemsiye saplanmasına izin verilmiyor.İztuzu Plajı’na 2 şekilde gidiliyor. Birincisi Dalyan rıhtımından kalkan dolmuş tekneleri. Sazlıklar arasındaki kanallardan yolculuk 30-40 dakika sürüyor. Diğer yol ise minibüsler. Dalyan Postanesi yanından kalkan minibüslerle yolculuk 15-20 dakika sürüyor. Sulungur Gölü’nü dolaşıp çam ormanları arasında yapılan bu yolculuk da bir başka güzel. Ayrıca Nil kaplumbağaları da Dalyan kanallarının sürekli konuklarından…


Caretta Caretta
Caretta Caretta deniz kaplumbağalarını Fransa İtalya ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak tüketilmesinin yol açtığı aşırı avlanma ve balık ağlarına takılarak ölmeleri neslini tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bırakmış.

İztuzu Plajı da bu nedenle koruma altında. Boyları 15 metreyi ağırlıkları 150 kiloyu bulabilen Caretta Carettalar tüm dünya denizlerini dolaşıyor. Genellikle yosun yiyerek beslenen Caretta Carettalar normalde 2-3 yılda bir yumurta yapıyor. İşin ilginç yanı ergin dişiler oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını kendisinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor.

Yumurtlama da oldukça ilginç. Ana kaplumbağa kumsalda arka ayaklarını kullanarak çeşitli çukurlar açıyor. (Belki yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için belki de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçiyor) Yumurtlama süresi saatlerce sürüyor ve bu sırada anne kaplumbağa çok zorlandığı için sürekli gözyaşı döküyor. Bırakılan bu yumurtaların pek çok doğal düşmanı var. En önemlisi tilkiler. Koklayarak yumurtaları bulan tilkiler bu değerli yumurtaları yok ediyor. Yumurtadan çıkan yavruların bazıları denize ulaşamadan yolunu şaşırıp susuzluktan ölüyor. Denize ulaşabilenlerin büyük bölümü de yengeçlere kuşlara ve balıklara yem oluyor. Uzmanlar her yüz yumurtadan 1-2′sinin yaşamasının bu hayvanın neslini sürdürmesini sağlayacağını söylüyorlar.

Nil Kaplumbağaları (Trionyx Tringulus)
Köyceğiz Gölü ile Dalyan Deltası’nda sürekli yaşayan Nil Kaplumbağaları Caretta-Carettalarla karıştırılıyor. Bunların erişkinlerinin boyu da 1 metreye yaklaşıyor. Nil kaplumbağalarının ayakları tırnaklı ve balıkla besleniyor. Bu kaplumbağaları Dalyan’da her mevsim görebilirsiniz.

Çamur Kaplıcası
Dalyan’a gelenlerin en önemli uğrak noktalarından biri de çamur banyoları. Geçmişte 40 kaynak varken zaman içinde birçoğu kaybolmuş ve günümüze 4 aktif kaynak gelebilmiş. ‘Gelgirme’ ‘Ali Rıza Çavuş Girmesi’ ‘Delibey Girmesi’ ve ‘Sultaniye Kaplıcası’ özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Bunlar içinde Ali Rıza Çavuş Girmesi’ne ücret karşılığında girilebiliyor. Duş kafe dinlenme tuvalet gibi üniteler bulunan tesiste iki de havuz yer alıyor. Çamur havuzlarından alınarak vücudun her yerine sürülen çamurun bilimsel açıdan hiçbir faydası olmadığını ancak cilde sürülen çamurun fiziksel değişiklik ve animasyon yarattığı söyleniyor. Birbirlerinin çamurlu halini gören turistler şakalaşıyor ve bol bol fotoğraf çekiyorlar. Bölge de bu sayede eğlenceli bir aktivite kazanmış oluyor.

Coğrafi ismi Ali Rıza Çavuş Girmesi olan ikinci havuz ise 38-39 derece sıcaklıkta saniyede 12 litrelik sirkülasyonu olan bir sülfür kaplıcası yani kükürtlü kaplıca. Romatizma siyatik kireçlenme gibi rahasızlıklara iyi geldiği söylenenen kaplıcaya 40-45 dakika olmak üzere günde üç kür olarak giriliyor ve bu bir hafta sürüyor.

Tekne Gezileri

Dalyan’da tekne turlarına çıkmayı sakın ihmal etmeyin.

Günlük Tur
Dalyan’da düzenlenen tekne turları günlük tur ve deniz turu olarak ikiye ayrılmış durumda. Günlük turlar sabah 10.30′da başlıyor. Turun ilk durağı çamur banyosu. Daha sonra tekneyle Köyceğiz Gölü’ne gidiliyor. Sazlıkların arasından geçerek göle ulaşıyorsunuz. Dileyen gölde yüzüyor. Akşamüstü günlük tur yolculuğu bitiyor.

Deniz Turu
Deniz Turu’nda açık denize doğru yol alıyorsunuz. Dalyan Deltası’nın denizle birleştiği noktada İztuzu plajının karşısinda bulunan Delkli Ada’dan başlayan turda sırasıyla Delikli Burun Bakardi ve Aşık koylarına gidiliyor. Dalyan’ın doğu sahillerinde bulunan Bacardi ve Aşı koyları dinlenmek için mükemmel yerler. Burada gözlerden uzak el değmemiş doğada doyasıya yüzebilirsiniz. Özellikle mehtaplı gecelerde düzenlenen bu turda bol bol eğlence var. Müzik eşliğinde akşam yemeği teknede yeniyor. Gölde yapılan bu turda isterseniz yüzebiliyorsunuz da. Mavi Yolculuk rotalarının uğrak yerlerinden Ekincik Koyu da adeta bir cennet… Ekincik Koyu’nun çevresindeki Karaçay ve Semisçe koylarında da sessizliğin içinde yüzmenin keyfini çıkarın.

12 Ada Turu
Dünyanın bir başka cennet köşesi 12 Adalar Dalyan’a yarım saat uzaklıkta. Burada katılacağınız tekne turunda yeşilin ve mavinin her tonuyla karşılaşacaksınız. Çevrede daha pek çok etkinlik mevcut. Olta balıkçılığı bisiklet yürüyüş kuş gözleme resim yapmak fotoğrafçılık gibi hobileriniz varsa Dalyan’da hoşça vakit geçirebilirsiniz. Dağlardan ormanlardan hoşlanıyorsanız jip safarilerin her türlüsü sizi bekliyor.

Sultaniye Kaplıcaları
Köyceğiz Gölünün batı sahilinde ve Ölemez Dağı’nın eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları Köyceğiz’e 20 km. Dalyan köyüne 4 km. uzaklıkta. Türkiye’nin en yüksek (98.3) radyoaktif kaplıcası olan Sultaniye Kaplıcası Endonezya’daki kaplıcadan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ilıca suyu bel ağrısı romatizma siyatik nefrit lumbago nevtalfi ruhi yorgunluklar cilt ve kadın hastalıkları tedavisinde etkili olduğu söyleniyor. Ilıca suyu kalsiyum klorür kalsiyum sülfat kalsiyum sülfürür ve radon içeriyor. 39 derece sıcaklıktaki şifalı sudan yararlanabilmek için 21 günlük tedavi süresince ilk girişte 10 dakikadan başlamak üzere günde iki kez banyo almak gerekiyor. Yörede Sultaniye’nin şifa bulan hastalar öyküsünü bol bol dinleyeceksiniz. İnanıp inanmamak size kalmış.