Çamur Kaplıcası
Dalyan’a gelenlerin en önemli uğrak noktalarından biri de çamur banyoları. Geçmişte 40 kaynak varken zaman içinde birçoğu kaybolmuş ve günümüze 4 aktif kaynak gelebilmiş. ‘Gelgirme’ ‘Ali Rıza Çavuş Girmesi’ ‘Delibey Girmesi’ ve ‘Sultaniye Kaplıcası’ özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Bunlar içinde Ali Rıza Çavuş Girmesi’ne ücret karşılığında girilebiliyor. Duş kafe dinlenme tuvalet gibi üniteler bulunan tesiste iki de havuz yer alıyor. Çamur havuzlarından alınarak vücudun her yerine sürülen çamurun bilimsel açıdan hiçbir faydası olmadığını ancak cilde sürülen çamurun fiziksel değişiklik ve animasyon yarattığı söyleniyor. Birbirlerinin çamurlu halini gören turistler şakalaşıyor ve bol bol fotoğraf çekiyorlar. Bölge de bu sayede eğlenceli bir aktivite kazanmış oluyor.
Coğrafi ismi Ali Rıza Çavuş Girmesi olan ikinci havuz ise 38-39 derece sıcaklıkta saniyede 12 litrelik sirkülasyonu olan bir sülfür kaplıcası yani kükürtlü kaplıca. Romatizma siyatik kireçlenme gibi rahasızlıklara iyi geldiği söylenenen kaplıcaya 40-45 dakika olmak üzere günde üç kür olarak giriliyor ve bu bir hafta sürüyor.
Bir gazete haberi;
Dalyan Çamur Banyoları turistlerin gözdesi
Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan, Dalyan Kanalı kenarındaki Dalyan Çamur Banyoları yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Yörede, Ali Rıza Çavuş Girmesi olarak bilinen Dalyan Çamur Banyoları’nı günde ortalama 500 kadar turist ziyaret ediyor. Kaunos Antik Kenti, Kaya mezarları ve Caretta caretta cinsi kaplumbağaları ile ünlü Dalyan Kanalı, şimdi çamur banyolarıyla da isim yapmaya başladı. Dalyan Çamur Banyoları, yaz kış 39 derecedeki kükürtlü şifalı suyunun yanısıra Kelopatra’nın güzellik için çamur banyosu yaptığı söylencesi ile de özellikle yabancı turistlerin uğrak merkezi haline geldi. Ege Üniversitesi-Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nca yapılan tahliller sonucu insan sağlığına zararlı hiç bir maddenin bulunmadığına dair rapor verilen Dalyan Çamur Banyoları’ndaki suyun ve bu su ile kaplıcalardaki çamurun içerdiği minerallerin, mafsal romatizması , siyatik ve kireçlenmeye karşı iyi geldiği, bunun bilimsel verilerle ortaya konduğu belirtildi. Çamur banyolarının ayrıca, insan vücudundaki kan dolaşımını da hızlandırdığı, o nedenle yöreye gelen turistlerce tercih edildiği belirtiliyor. Dalyan Çamur Banyoları’nı günde ortalama 500, 8 aylık sürede de 120-150 bin kişi ziyaret ediyor. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı’nı yılda ziyaret eden turist sayısı ise 700 bin kişiyi buluyor. Muğla ve ilçelerine gelen yerli ve yabancı turistler, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi turizm merkezlerinden Kaunos ve Dalyan Kanalı’na düzenlenen mavi yolculuk adıyla bilinen tekne turlarıyla Köyceğiz ile Dalyan yöresine geliyor. Yöreye gelen turistlerin uğrak yerlerini Antik Kaunos Kenti, Kaya Mezarları, kaplıcalar ve İztuzu sahilleri oluşturuyor. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı kıyısında, 4 ayrı yerde kaplıca bulunuyor. Bu kaplıcaların adları ise şöyle: Ali Rıza Çavuş Girmesi (Dalyan Çamur Banyosu ), Sultaniye Kaplıcaları, Delibey Girmesi, Gel Girme Kaplıcaları.
DEVRİM Gazetesi, (Muğla), Sayı: 11855